Czy słodkości mogą być zdrowe?

Czy słodkości mogą być zdrowe?
Oczywiście, że tak! Razem z uczniami Zespołu Szkół Specjalnych 105 przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych muffiny daktylowe. Cukier zastąpiliśmy daktylami, a mąkę pszenną zamieniliśmy na mąkę gryczaną- Spróbujcie sami! :)

Przepis (8-9 muffinek).

Składniki:
1 banan
120g daktyli
100g mąki grycznanej
80g masła\ oleju kokosowego
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 15 min. Miękkie daktyle odcedzamy, dodajemy banana i blendujemy. Następnie dodajemy miękkie masło, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Dodajemy kakao i jabłko (jabłko sprawi, że muffiny będą bardziej wilgotne).
Ciasto przekładamy do foremek. Według uznania możemy dodać do środka muffinek dżem, masło orzechowe lub owoce.

Pieczemy ok 20 min, 180 stopni.
Życzymy smacznego!!

 logo sso webmaster www b